Uitgaan van het competente kind

JIJ DOET ERTOE

UITGAAN VAN HET COMPETENTE KIND

Achter ieder kind dat in zichzelf gelooft, staat een volwassene die eerst geloofde.

 

Wij willen de kinderen vertrouwen in zichzelf en de ander meegeven. We willen ze laten ervaren dat ze competent zijn. Hoe bereik je dat? Hoe kun je de competentie van kinderen bevorderen door ze te stimuleren en te begeleiden in hun eigen handelen?


HetKan! ontwikkelde hiertoe een prachtig instrument waarbij je samen met de kinderen en de collega’s een positieve basishouding creëert. Deze basishouding wordt iets van jezelf en ga je ook terugzien bij je collega’s.

Zelfvertrouwen en keuzes maken, kun je leren

Kinderen zijn competent, ook al kan niet ieder kind vanzelf de goede keuzes maken. Je kunt het ze wel leren, bijvoorbeeld door die hulpvraag niet direct zelf in te lossen. Jij, als groepsleider, kunt eerst kijken of het kind -al dan niet samen met een ander kind- zichzelf kan redden zonder jouw hulp. Indien nodig begeleid je dit proces. Zo leren de kinderen op zichzelf te vertrouwen en keuzes maken. Op dat moment kunnen wij de kinderen zelf van alles laten organiseren en ons richten op de ontwikkelingsstimulering.
Kinderen willen graag grip: zij willen ruimte om zelf mee te denken.

Uitgaan van het competente kind in de praktijk

Uitgaan van het competente kind lijkt makkelijker dan dat het is. Je zult merken dat je jezelf regelmatig terug moet fluiten om het kind daadwerkelijk de kans te geven iets zelf te doen of na te denken over een oplossing. Je denkt al snel dat je een kind helpt door handreikingen of oplossingen aan te dragen.

Zelfredzaamheid bij kinderen stimuleren vraagt om heel kritisch naar je eigen handelen te kijken.
HetKan! ondersteunt en begeleidt je in dit proces.

 

Klik hier voor de verschillende vormen waarop wij
Uitgaan van het Competente Kind aanbieden.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

HetKan!