Het onderwijs is een opvoedsituatie en vraagt om een pedagogische basishouding. Kijken naar wat er achter het gedrag van kinderen zit, speelt daarin een grote rol.
Jij doet ertoe voor een gelukkige groep. Soms maken kleine dingen een groot verschil. Iets net iets anders doen, kijken of luisteren. De gelukkige groep valt of staat met de leerkracht. Maar je staat er niet alleen voor. De kinderen in je klas zijn je medestanders. Dit traject ondersteunt en inspireert je daarbij.
Het stimuleren van een gelukkige groep doe je niet met een methode, maar stimuleer je door de cultuur in jouw groep. Samen met 'Geluksvogels' ontwikkelde HetKan! 'Tien wenken voor de gelukkige groep'. Een programma dat handvatten geeft voor de wijze waarop je een positieve cultuur binnen je groep stimuleert.
Kinderen die ons het meest nodig hebben, laten ons dat vaak op een vervelende manier zien.
In dit traject gaan we praktisch aan de slag met jou!
Welke gedragingen van kinderen vind jij een uitdaging en op welke manier kun jij daar morgen al anders op reageren?
Wat levert dat op, maar ook wat blijft een uitdaging en hoe komt dat?
Hoe kun je de volwassene zijn, die kinderen begeleidt op een wijze die jij kinderen gunt?
Een gelukkige groep begint bij een leerkracht die bereid is om model te staan voor de manier waarop we met elkaar omgaan. Een leerkracht die kritisch naar zichzelf kijkt en bereid is om zijn eigen rol en handelen onder de loep te nemen. De gelukkige groep stimuleer je de hele dag door, want op school leer je samenleven op ieder moment van de dag! De leerkracht speelt hierin een cruciale rol. Jij doet ertoe!
Lees ook: Het Inspiratieboek voor de Gelukkige Klas.